niedziela, 2 grudnia 2012

Pizza z cukinią, kurkami i serem lazur na polencie








150 gram kaszki kukurydzianej
300 ml bulionu
1 łyżka masła
Garść Bazyli świeżej
Sól
Zka pestek slo5 dkg parmezan starty
Pieprz
7 pomidorków koktajlowych czerwonych
7 pomidorków koktajlowych żółtych gruszkowych
10 dka sera lazur żółtego
Pol cukinii zielonej
Pól cukinii żółtej
10 dkg kurek
1 cebula czerwona
Lutenica 4 łyżki
1 kwiat nagietka

Bulion zagotowujemy wsypujemy do niego po 1 łyżce kaszki kukurydzianej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy, masło, parmezan i bazylię pokrojoną. Polentę wylewamy na blaszkę. Kurki myjemy i smażymy razem z cebulką pokrojoną na patelni solimy i pieprzymy. Lutenicą smarujemy polentę. Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na lutenicę, na to kurki z cebulką, i pomidorki koktajlowe pokrojone. Posypujemy serem lazur i zapiekamy około 20 minut. Posypujemy bazylią Świerża i nagietkiem.

5 komentarzy:

  1. Ależ wspaniała! Robiłam swego czasu pizzę na polencie (jest nawet u mnie na blogu) i była pyszna!
    Częstuję się Twoją i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno to ja tez częstuje się twoją pizzą i pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. wygląda pięknie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zewsząd i znikąd30 sierpnia 2013 10:53

    Co to jest lutenica?

    OdpowiedzUsuń