czwartek, 4 października 2012

Kurczak z nadzieniem serowym podany z sosem

Kurczak z nadzieniem serowym podany z sosem



1 pierś z kurczaka
Ser żółty

Oliwa z oliwek Monini
Sól

 pieprz
ogórek zielony
7 oliwek 
pomidor
pieprz czarny  ziarna
2 rzodkiewki
serek mascarpone
jogurt 
koperek
cytryna
panierka /chipsy serowe/
jajko
bułka tarta





1.    Pierś z kurczaka nacinamy i robimy kieszeń  którą nacieramy chili w proszku i  wkładamy plaster żółtego sera ostrego.
2.    Robimy panierkę z bułki tartej, chipsów o smaku sera ,  które to wałkiem rozdrabniamy. Na osobnym talerzu roztrzepujemy 1 jajko
3.    Pierś obtaczamy w jajku potem w panierce, potem znowu w jajku i panierce. Skórka jest chrupiąca jak dwa razy się panieruje.
4.    Smażymy na rozgrzanym oleju. Druga wersja kurczaka na ostro to małe kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i mamy małe przekąski. Smażymy aż skórka się zarumieni
5.    Sos robimy z jogurtu ,  serka mascarpone , starty ogórek zielony,  mieszamy to razem dodajemy chili szczyptę , sól, i rozdrobniony czosnek 2 ząbki. Dekorujemy koperkiem
6.    Sos podajemy na łódce z ogórka. Potrzebujemy długiego ogórka. Musimy naciąć 3 paski wzdłuż z góry ogórka ale nie do końca. Środkowy pasek mocujemy na samej górze  na plasterku ogórka i mocujemy wykałaczką. Dwa boczne paski zwijamy w rulon i mocujemy po bokach wykałaczką. Środek miąższ ogórka wydrążamy nożem zebu zrobić miejsce na sos. Całość dekorujemy rzodkiewką.
7.    Pomidora przecinamy na pół i układamy na talerzu. Nacinamy w kilku miejscach i wkładamy pieprz czarny, ma powstać biedronka. Z oliwek tniemy paseczki cienkie i robimy nogi. Z połówki oliwki robimy głowę. Na wykałaczkę nakładamy po 3 oliwki i robimy wiosła z nich, tak przygotowujmy dwa wiosła. Talerz dekorujemy oliwkami i chipsami.
8.    3 plastry limonki nacinany do połowy, wyginamy każdy plaster i układamy na talerzu
Danie jest piekielnie ostre


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz