środa, 5 września 2012

Owocowo - miętowo - bazyliowe naleśniki z jogurtem i sosem porzeczkowym



Owocowo -  miętowo - bazyliowe naleśniki 
z jogurtem i sosem porzeczkowym 




















  • 225g mąki pszennej (przesianej)
  • 150ml wody mineralnej gazowanej
  • 200ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
1 morela
4 łyżki borówek
 7 malin
1 jabłko zielone
1 jabłko czerwone
10 dkg porzeczek czerwonych
6 truskawek
Listki mięty do przybrania
Garść listków mięty, i pół garści listków bazylii

1 i 1/2 opakowanie jogurtu naturalnego dużego gęstego
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka galaretki truskawkowej
Liście mięty i Bazyli myjemy i miksujemy blenderem razem  wodą mineralną. Dodajemy to tej masy mąkę, jajka, sól, mleko, olej, jogurt i dalej blenderujemy. Naleśniki smażymy na patelni , ciasto powinno być dość lejące. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce wody gorącej. Musi się rozpuścić i łączymy ją jak ostygnie z jogurtem. Dodajemy cukier puder. 1/3 jogurtowej masy odkładamy i dodajemy do niej rozpuszczoną galaretkę truskawkową w 3 łyżkach gorącej  wody. Dwie masy jogurtowe wkładamy do lodówki żeby nam się ścięły. Naleśniki smarujemy białą masą i składamy na ćwiartki. Na dwa naleśniki szprycą nakładamy masę jogurtową białą, a na dwa truskawkową. Dekorujemy owocami, kwiatkami. Z truskawek robimy płatki, tak samo z moreli i łączymy je w kwiat. Borówki i maliny także układamy w kwiat. Z jabłek wycinany ostrym nożykiem listki które potem łączymy. Na środku talerza szprycą nakładamy masę białą i robimy na niej kwiatka z truskawek. Dekorujemy listkami Bazyli i porzeczkami. Resztę porzeczek blenderuejmy i w ten sposób powstaje nam sos. Jeżeli ktoś ma obawy łączenie mięty z Bazylią, to mogę zapewnić że smakują naleśniki wybornie, Bazyli się nie wyczuwa a nadaje ładny kolor, i wyostrza smak.
 

2 komentarze: